Portekiz Soslu Tavuk ve Biraz İç Döküş :)



Blogumla uzun zamandır ilgilenemediğimin farkındayım. Aslında hiçbir şey ile ilgilenemiyorum, kendimle bile. 1 yıldır çok saçma sapan ve boş vakit geçiriyordum, bununla yüzleşince de bi garip oldum. Depresyona mı girdim ne olduysa, ne evden dışarı adım atasım var, ne bir şey pişiresim. Sürekli dışardan yer oldum. Üstüne bir de kilo verdim saçma bir şekilde. Oh ne güzel kilo verdim diyecek durumda değilim çünkü sağlıksız verdim.

Bu kadar kendimle kalıp düşününce de hayatımda bazı değişiklikler yapmaya karar verdim. Aslında kötü bir düzenim yok ama daha iyi olabilir. Önem sıralarımı değiştireceğim. Okul işi canımı sıkıyor biraz, bir türlü tatmin olamıyorum bu yüzden de okulu boşluyordum hep. Geçirdiğim kaza, dondurmak durumunda kalmam derken de uzadı. Uzadıkça da bana bi bıkkınlık geldi, okul hayallerimi engeller oldu. Bir an önce bitirmem gerek artık ki iyi bir yerde yemek eğitimi almaya başlayabileyim.

Bu değişiklikler içinde beslenme düzenime ve yediklerime de dikkat etmeye karar verdim. Tatlı ve pasta delisi biri olarak nasıl olcak ben de tam bilmiyorum ama içeriklerle oynayarak daha sağlıklı şeyler pişirebileceğimi düşünüyorum. Daha az yağlı, daha az şekerli veya şekere alternatif, daha sağlıklı unlar kullanarak en azından tatta çok oynama olmadan yediklerimi, haliyle blogdakileri de daha sağlıklı hale getirebilirim.

Bu portekiz soslu tavuk ne derece sağlıklı derseniz, orta karar diyelim :) Portekiz soslu dediğime bakmayın, sosun Portekiz ile alakası yok aslında. Beşiktaş'taki Tıkıntı Cafe'nin Portekiz Soslu Tavuğu bu.  Oldu mu sence derseniz, bence daha güzel oldu. Bir şans verin derim. Bana Tıkıntı Kafe'ninki ağır geliyordu, bu tam bana göre oldu. Aslında Sebzeli Beşamel Soslu Tavuk da diyebiliriz buna :)

Sosta krema kullanmayabilirsiniz, böylece yağ oranı düşer.


Portekiz Soslu Tavuk

4 kişilik


Sos için:

Beşamel Sos: 


  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı krema
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ
  • dilerseniz 1-2 yemek kaşığı rende kaşar veya parmesan
  • damak zevkinize göre tuz

  • 3 orta boy havuç (rendelenmiş veya küçük ve ince dilimlenmiş)
  • 10 tane yeşil sivri biber (halka halka orta kalınlıkta doğranacak)
  • 1 kabak (minik minik doğranacak)


4 Parça Tavuk Göğsü (Ben tavuk bonfile diye alıyorum ama 1 göğüsten 2 parça çıkıyor. Bunları enlemesine ikiye bölüp bir porsiyon haline getirebilirsiniz. Yani 4 kişi için 2 tam tavuk göğsü gerekiyor.)


Hazırlanışı:

Beşamel sosu hazırlamakla başlayın. Tereyağı ile unu kavurun ve ocağın altını kısıp sütü birden ekleyin ve topaklanmasına izin vermeden hızlıca karıştırın. Kıvam alınca kremayı ekleyin 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp rendelenmiş peyniri ekleyip, eriyene kadar karıştırın.

-Krema kullanmayabilirsiniz. Bunu için 2.5 çay bardağı süt yeterli olacak. 
-Beşamel sos yapmadan sadece kremayla da yapabilirsiniz. Bunun için sebzeler piştikten ve yağı süzüldükten sonra 1 paket kadar kremayı bir tavaya alıp kıvam alana kadar ısıtın,  sebzelerle karıştırıp peyniri ekleyin ve 1 dakika pişirip tavuğun üzerine bırakın. 

Sebzeleri bir tavada soteleyin. Kabak suyunu salacaktır, suyu buharlaşana dek ocaktan almayın.

Sebzeler sotelenene kadar tavuklarınızı ister ızgarada, ister tavada yağsız veya az yağda pişirin.

Sebzeler kızarınca yağını iyice süzün, beşamel sosu ekleyin ve karıştırın. Burada en mantıklısı yavaş yavaş eklemek çünkü cıvık bir kıvam olmaması gerek, yani sebzeleriniz belli olacak kadar ekleyin. Yaptığınız beşamel fazla gelebilir sebze boyları değiştiği için. Görseldeki gibi bir kıvam alana dek eklemeniz yeterli.

Haşlanmış sebze ve pilav ile sunabilirsiniz. Afiyet olsun :)






Yorumlar